Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΠΑΓΩΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

Πάγωσαν να περιμένουν

Στην κατηγορία: Ρεπορτάζ
Ημερομηνία: 30/09/2008
[P]
central_30_09_08Επιτακτική θεωρείται η ανάγκη διανομής πετρελαίου θέρμανσης σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας νωρίτερα από τη 15η Οκτωβρίου, που ορίζει η νομοθεσία, καθώς ήδη οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές. - Τοπικοί παράγοντες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η έναρξη της διανομής στηρίζεται στο κλίμα της νότιας Ελλάδας, κυρίως της Αθήνας. - Με τσουχτερές τιμές θα αρχίσει η διάθεση. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για πιθανή τιμή περίπου 85 λεπτά το λίτρο. - Πόσκαιρη βελτίωση του καιρού σήμερα και αύριο. Νέα επιδείνωση το Σαββατοκύριακο

Google Adsense Center

Του Φώτη Κουτσαμπάρη


Η μείωση της θερμοκρασίας από τα μέσα Σεπτεμβρίου είχε ως συνέπεια να λειτουργήσουν καλοριφέρ ακόμη και εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ως επί το πλείστον στο Χορτιάτη, ενώ διαχειριστές πολυκατοικιών εκδηλώνουν εδώ και μέρες ενδιαφέρον για την τροφοδοσία της οικοδομής τους, επικοινωνώντας με τους μεταπωλητές πετρελαίου. “Ακόμη και η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη για πετρέλαιο θέρμανσης. Μας παίρνουν τηλέφωνο και ρωτούν πότε θα ξεκινήσει η διανομή. Η διανομή αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το νόμο, και ολοκληρώνεται την τελευταία Κυριακή του Απρίλη.


Δεν έχουν δικαίωμα για νωρίτερα”, αναφέρει ο κ. Σίμος Τσινιάρης, πρόεδρος του σωματείου μεταπωλητών πετρελαίου Θεσσαλονίκης. “Πολλά νοικοκυριά, είτε γιατί προνόησαν από πέρυσι, είτε επειδή φοβούνταν την άνοδο των τιμών, είχαν γεμάτα τα ντεπόζιτα και άναψαν καλοριφέρ. Βέβαια, είχαν την οικονομική άνεση να το κάνουν αυτό. Υπάρχουν και νοικοκυριά που άρχισαν να παίρνουν μικρές ποσότητες πετρελαίου κίνησης από τα πρατήρια, για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης, πληρώνοντας 2,30 με 2,50 ευρώ το λίτρο. Γεγονός είναι ότι υπάρχει ανάγκη να γίνεται διανομή νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, τουλάχιστον από την 1η Οκτωβρίου”, υπογραμμίζει ο κ. Τσινιάρης.


ΠΤΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ


Δυσκολότερη είναι η κατάσταση στις περιοχές όπου επικρατούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, όπως στο Νευροκόπι και στη Φλώρινα. “Η περίοδος διανομής του πετρελαίου υπολογίζεται με βάση τα κλίματα των Αθηνών. Εδώ έχουμε θερμοκρασίες τρεις βαθμούς τα πρωινά και έχουμε ανάψει τα καλοριφέρ εδώ και 15 ημέρες. Είναι αδήριτη ανάγκη να χορηγείται πολύ νωρίτερα το πετρέλαιο θέρμανσης. Ο δήμος μας έχει τη χαμηλότερη θερμοκρασία στη χώρα”, τονίζει ο κ. Πέτρος Μαρκόπουλος, αντιδήμαρχος Νευροκοπίου. “Έχουμε στείλει κατʼ επανάληψη έγγραφα στο υπουργείο Ανάπτυξης και στο υπουργείο Οικονομικών και θέτουμε το ζήτημα. Εμείς και νωρίτερα ανάβουμε καλοριφέρ αλλά και για πολλές ώρες την ημέρα. Περιμένουμε επίσης να υλοποιηθούν και οι εξαγγελίες για το επίδομα θέρμανσης”, υπογραμμίζει ο κ. Μαρκόπουλος και συμπληρώνει ότι “το θετικό είναι ότι μετά από επιστολή που στείλαμε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντό, ζητώντας να δίνονται δωρεάν τα καυσόξυλα στις οικογένειες του δήμου που χρησιμοποιούν ξυλόσομπες, πετύχαμε να δίνονται τα καυσόξυλα στο 50% της τιμής τους.


Θέλαμε δωρεάν για τους ανθρώπους που μένουν εδώ και φυλάνε Θερμοπύλες, αλλά και για αυτή τη μείωση που μας δόθηκε ευχαριστούμε τον υπουργό. Επίσης, ευχαριστούμε τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα, διότι μας έδωσε 30.000 ευρώ, για να αγοράσουν καυσόξυλα οι άπορες οικογένειες του δήμου μας. Θα δοθούν σε 120 οικογένειες. Όσο για το πετρέλαιο θέρμανσης, δυστυχώς ακολουθούμε τους κανόνες που έχει θεσπίσει το αρμόδιο υπουργείο”. “Τουλάχιστον δέκα ημέρες περισσότερες από άλλες περιοχές ανάβουμε καλοριφέρ και είναι ανάγκη να αρχίζει νωρίτερα η διανομή πετρελαίου θέρμανσης”, αναφέρει ο δήμαρχος Φλώρινας Στέφανος Παπαναστασίου. “Έχουμε θέσει το θέμα κατʼ επανάληψη σε συναντήσεις στα υπουργεία, με υπομνήματα, ότι η διανομή πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να αρχίζει πριν από τις 15 Οκτωβρίου. Θέσαμε επίσης το ζήτημα της επιδότησης. Τα αιτήματά μας είναι γνωστά στην πολιτεία”, σημειώνει ο κ. Παπαναστασίου.


  • Τιμές φαρμάκι. Σε τσουχτερότερες τιμές από τις περσινές θα αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου. Οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για πιθανή τιμή διάθεσης περίπου στα 85 λεπτά το λίτρο, τη στιγμή που πέρυσι η αρχική τιμή διαμορφώθηκε στα 63 λεπτά το λίτρο. Όπως τόνισε μιλώντας στη “Μ” ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλης Κιούσης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφώνεται η διεθνής τιμής του μαύρου χρυσού την περίοδο εκείνη. "Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι η τιμή του θα είναι σαφώς υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι", διευκρίνισε ο ίδιος. Πέρυσι οι καταναλωτές κλήθηκαν να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμή υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2001, οπότε η τιμή εκκίνησής του ήταν στα 30 λεπτά το λίτρο. Το 2004 άγγιξε τα 50 λεπτά, το 2005 η τιμή διαμορφώθηκε σε 55 λεπτά, ενώ το 2006 ήταν στα 57 λεπτά το λίτρο. Το επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκεται επί ποδός και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου. Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Φώλιας ανακοίνωσε ότι προχωρά στην προκήρυξη ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την πρόσληψη ξένου οίκου με σκοπό τη μελέτη κοστολογικής διερεύνησης της αγοράς των πετρελαιοειδών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου