Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Αρχίζει σήμερα η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης

Στην κατηγορία: Ρεπορτάζ
Ημερομηνία: 15/10/2008
[P]
five_col_1Οικονομικά βαρύς θα είναι ο φετινός χειμώνας για τα νοικοκυριά με τις αυξημένες τιμές πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς για μια κατοικία 100 τ.μ. απαιτούνται, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τον εξοπλισμό, μέχρι 493 ευρώ το μήνα για θέρμανση.

Google Adsense Center

Του Φώτη Κουτσαμπάρη


Οικονομικότερα θα κοστίσει η θέρμανση σε όσους χρησιμοποιούν καυσόξυλα, ως επί το πλείστον στην περιφέρεια, και τα έξοδα θα κυμανθούν από 133 μέχρι 216 ευρώ το μήνα.


Όσοι διαθέτουν ατομικό καλοριφέρ "υπολογίζεται ότι ξοδεύουν μια δεξαμενή χιλίων λίτρων σε διάστημα 45 ημερών ή δύο μηνών για ένα σπίτι 80-100 τ.μ. Παίζει ρόλο τι θερμοκρασίες θα έχουμε. Εάν είναι 5-6 βαθμούς, θα πάει δύο μήνες, εάν όμως έχουμε για δέκα συνεχόμενες ημέρες κάτω από το 0, τότε μπορεί να ξοδευτεί το πετρέλαιο και σε ένα μήνα", αναφέρει ο κ. Σίμος Τσινιάρης, μεταπωλητής πετρελαίου. Με βάση τους υπολογισμούς κατανάλωσης, για ένα διαμέρισμα χρειάζονται 350-493 ευρώ το μήνα για θέρμανση. Κάποιοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων 75 τ.μ. έχουν τοποθετήσει σύστημα βελτίωσης θέρμανσης και με ατομικό καλοριφέρ επιτυγχάνουν οικονομία στο πετρέλαιο, ξοδεύοντας 220 λίτρα το μήνα.


ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ


Σε δυσκολότερη θέση βρίσκονται οι κάτοικοι των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας όπου επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες.


"Ανάβουμε καλοριφέρ εδώ και ένα μήνα και το χειμώνα πρέπει να είναι συνεχώς αναμμένο, δεν μπορούμε να το σβήσουμε. Θα παγώσουν οι μηχανισμοί, αλλά και για να ξαναζεσταθεί το σπίτι θα χρειαστεί μεγάλη θερμοκρασία", περιγράφει ο κ. Πέτρος Μαρκόπουλος, αντιδήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου. "Ξοδεύουμε τουλάχιστον 3.000 ευρώ τη χειμερινή περίοδο και οι κάτοικοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα. Για αυτό ζητούμε από την πολιτεία διαφορετική πολιτική για τις περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες. Εμείς προτείνουμε για ποσότητες πετρελαίου άνω των 1.000 ευρώ να γίνεται έκπτωση 50%”.


Στο Διδυμότειχο η καλοκαιρία ανέβαλε την έναρξη λειτουργίας των καλοριφέρ. "Ευτυχώς έχουμε καλό καιρό και δεν αρχίσαμε να καίμε καλοριφέρ. Ο χειμώνας είναι δύσκολος εδώ. Ένα σπίτι 100 τ.μ. χρειάζεται έναν τόνο πετρελαίου θέρμανσης στις 40-50 ημέρες", υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Γιώργος Παναγιωτούδης.


Στις πολυκατοικίες με κοινό καυστήρα το κόστος της θέρμανσης για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. θα κυμανθεί μεταξύ 250 με 300 ευρώ το μήνα, ενώ για διαμερίσματα των 50 τ.μ. το κόστος θα φθάσει τα 160 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου